Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Тимофій Іванович Світличний.

Дата: 27.04.2020 16:27
Кількість переглядів: 289

Фото без опису

ПИШАЄМОСЯ ГЕРОЄМ ВІЙНИ


             1 травня 2020 року Герою Радянського Союзу Тимофію Івановичу Світличному виповнилося б 103 роки. Народився він у селі Світличне, але у ранньому віці переїхав разом з родиною на хутір Зрубанка, що поблизу Золочева. Закінчив Золочівську семирічну школу №3, працював електрозварювальником на заводі «Транссвязь» м. Харкова.
У лютому 1940 року його було призвано до лав Червоної Армії. На фронт потрапив у 1942 році. Проходив службу командиром 3-го гвардійського мінометного полку 3-го гвардійського корпусу 3-го Білоруського фронту.
Т.І.Світличний був серед тих, хто освоював потужні реактивні установки – «катюші». Сержант брав участь у боях на Курській дузі, у звільненні Радянської Білорусії. 26 червня 1944 року під час запеклих боїв під Вітебськом гвардії сержант Світличний підтримував частину, яка переправлялася через річку Оболянка в районі села Кожем’яки. Бій з підрозділами 299-ї німецької піхотної дивізії, яка прорвалася з міста, тривав 6 годин. У його вирішальні хвилини мій прадід показував свої силу та мужність. Чотирма залпами «катюші» було знищено близько 500 гітлерівців. Коли фашисти прорвалися на позицію батарейців, гвардійці відбивалися вогнем автоматів і гранат. Від прямого попадання пострілом з «Фердинанда» реактивна установка спалахнула, Т. І. Світличний встиг здійснити ще один залп із неї, після чого заживо згорів разом з установкою. Похований він на місці бою. Влітку 1959 року з військовими почестями перепохований у місті Сєнно на білоруській землі.
Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 березня 1945 року «за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками та виявлені при цьому відвагу і героїзм», гвардії сержантові Тимофію Івановичу Світличному присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно). Крім того він був нагороджений орденами Леніна, Вітчизняної війни, Червоної Зірки.
Біля Кургану Безсмертя в Золочеві та у селі Світличному встановлено погруддя Героя. На його честь названі вулиці у селищі Золочів та в місті Сєнно Вітебської області.
Моя пам'ять про подвиг Тимофія Івановича та інших воїнів буде жити вічно. Волонтерський загін, який я очолюю, щорічно напередодні свята Великої Перемоги вітає всіх ветеранів та працівників тилу, що проживають у мікрорайоні ліцею, бо саме ці люди є взірцем мужності та героїзму, вони подарували нам мир і спокій, за це їм від мене й мого покоління щира вдячність.

 


Бондаренко Тетяна, учениця 9-А класу комунального закладу
«Золочівський ліцей №2» Золочівської селищної ради
Керівник: Барбін Сергій Сергійович, заступник директора з навчальної роботи
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних