Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Булінг: попередження, відповідальність, захист.

Дата: 14.05.2020 11:47
Кількість переглядів: 203

Фото без опису

 

Минуло вже більше року, як в Україні було доповнено деякі законодавчі акти щодо його протидії. Існує багато визначень цього терміну, але відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення та ЗУ «Про освіту» булінг – це діяння, дії  абобездіяльність учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Існує декілька видів булінгу: фізичний, психологічний, економічний та кібербулінг.

На відміну від сварки або конфлікту боулінг відрізняється типовими ознаками:

  1. Систематичність: по відношенню до однієї і тієї ж особи вчиняються різні форми насильства (психологічне, фізичне, економічне, сексуальне в т.ч. за допомогою засобів електронної комунікації);
  2. Наявність сторін – обов’язково – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);
  3. Дії або бездіяльність кривдника. Майже завжди має злий умисел дій, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого;
  4. Відсутність розкаяння у кридника.

Для булінгу дуже характерний дисбаланс сил – це різниця у фізичному розвитку, соціальному статусі та стані здоров’я. Нажаль, булінг ніколи не припиняється самостійно. Обов’язково потрібно втручання сторонніх осіб – захист, допомога, як потерпілому, так і кривднику, так і свідкам.

Законодавством України запроваджена адміністративна відповідальність за булінг. Статтею 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що булінг (цькування), що вчиняється стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних