Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Утворення нових та ліквідація старих районів: що чекати мешканцям громад?

Дата: 16.06.2020 16:15
Кількість переглядів: 489

Фото без опису

12 червня на позачерговому засіданні Уряд підтримав проєкт постанови Верховної Ради України про утворення та ліквідацію районів в усіх областях України, а також проєкт постанови щодо утворення та ліквідації районів в АР Крим.

Проєктами актів пропонується ліквідувати існуючі 490 районів та утворити 129 нових районів, з них 10 – у АР Крим та 7 – на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

Проєктом постанови передбачається створення у Харківській області – 7 районів: Ізюмський, Красноградський, Куп’янський, Лозівський, Люботинський, Харківський, Чугуївський.

Одним із параметрів під час визначення конфігурації майбутніх районів була визначена чисельність жителів від 150 тисяч і більше. Цей критерій базується на «Номенклатурі територіальних одиниць NUTS-3» Європейського Союзу.

Створенню нових районів передувало формування спроможних громад, таких, які здатні вирішувати питання місцевого значення і забезпечувати доступні і якісні послуги для населення. Більшість повноважень перейшли і ще будуть додатково передані саме на рівень громад і послуги, які раніше мешканці громад отримували в районних центрах, зараз отримують (чи будуть отримувати) на території своєї громади. Отже, мешканцям громад за адмінпослугами не потрібно буде їздити до районних центрів.

Також, 12 червня Уряд на своєму засіданні схвалив законопроект щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів, де прописано чітку регламентацію подальших кроків.

Законопроект регламентує питання утворення та реорганізації районних рад, формування обсягу їх повноважень. Попередньо, до власних повноважень райрад належатиме управління майном спільної власності територіальних громад району і розмежування майна між територіальними громадами.

Щодо делегованих повноважень, які будуть визначені секторальними законами, ще тривають консультації. Розглядаються такі пропозиції:

  • Підтримка освіти (спеціальна загальна середня освіта);
  • Підтримка охорони здоров’я (підтримка та розвиток закладів охорони здоров’я вторинного рівня);
  • Соціальний захист населення (соціальні територіальні центри, окремі заходи із соціального захисту дітей, ветеранів війни та праці на районному рівні).
  • фізична культура та спорт на районному рівні;
  • культура та мистецтво на районному рівні;
  • реалізація районнихпрограм і заходів у молодіжнійсфері;
  • вирішення окремих питань у сфері землеустрою, містобудування та архітектури на районному рівні.

Що стосується реорганізацій районних державних адміністрацій - в цьому році не передбачається. Утворення, реорганізація, ліквідація районних державних адміністрацій розпочнеться у 2021 році. На сьогоднішній день готується нова редакція проекту Закону «Про місцеві державні адміністрації». Ним і буде визначено їхні повноваження, регламентовано діяльність РДА, структуру, чисельність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних