Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

День юриста: історія свята.

Дата: 08.10.2020 08:49
Кількість переглядів: 235

8 жовтня в Україні відзначається День юриста, який з'явився в календарі України за Указом Президента № 1022/97 від 16.09.1997 р.

Це свято, об'єднує юристів різних сфер діяльності, що стоять на захисті прав і свобод українців. День юриста, це професійне свято людей все життя яких підпорядковане гаслу «Знати право, служити праву, захищати право».

Зародження юриспруденції сталося ще в Стародавньому Римі. Слово «юрист» походить від латинського слова jus — право. Першими юристами, фахівцями, що забезпечують функціонування правової системи, вважаються римські жерці-понтифіки. У Колегії понтифіків заклали основи правового регулювання суспільного життя і давали компетентні юридичні поради. Через кілька століть юриспруденція сформувалася як наука. Зараз юриспруденція включає всю судову систему, знання про закони і правові норми і способи контролю їх чіткого виконання.

Професійне свято юристів в Україні відзначається з 1997 року. Засноване свято було указом президента України Леоніда Кучми. День для свята був обраний не випадково — вважається, що саме 8 жовтня в 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перший звід законів Руська правда.

Феміда — загальновизнаний символ правосуддя. Найчастіше її зображують із зав'язаними очима, в руках вона тримає меч і ваги. Терези — давній символ міри і справедливості. На терезах правосуддя зважуються добро і зло. Меч символізує відплату і духовну силу. Пов'язка символізує неупередженість.

Золочівське бюро правової допомоги  вітає всіх юристів в Україні незалежно від сфери їх професійної діяльності.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних