Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Про запобігання та протидію домашньому насильству.

Дата: 02.11.2020 16:36
Кількість переглядів: 266

Згідно Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” домашнє насильство - це діяння (дія або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання.

До домашнього насильства також відносяться погрози вчинення фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства.

Повний перелік осіб, на яких поширюється дія даного закону містить Ст. 3 Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”.

Зрозуміло, що є такі випадки, коли люди навіть не уявляють, що вони зазнають домашнього насильства. Наприклад, визначення, що таке фізичне або сексуальне насильство ми можемо більш-менш вірно сформулювати і навіть теоретично уявити собі, але ми знаємо, що існують ще психологічне насильство (словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, що причиняють шкоду психічному здоров’ю) та економічне насильство — це умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися.

Особа, яка вчинила фізичне, психологічне, економічне або сексуальне домашнє насильство відповідно до Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” є кривдником.

Для кривдника можуть бути застосовані такі спеціальні заходи:

1. Терміновий заборонний припис, спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя та здоров’я постраждалої особи. Виносить терміновий заборонний припис поліція строком до 10 днів за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівника поліції за результатами проведеної оцінки ризиків.

2. Обмежувальний припис стосовно кривдника, рішення про який приймає суд за заявою постраждалої особи строком до 6 місяців. Обмежувальний припис може встановити: заборону перебувати в місці спільного проживання з постраждалою особою, телефонувати, наближатись до неї на певну відстань, розшукувати, контактувати з нею; обмежити спілкування з постраждалою дитиною, обов’язок усунути перешкоди у користуванні постраждалою особою майном.

Зверніть свою увагу на наступні номери телефонів:

- 102 — відділ поліції,

Телефонувати на Урядову “гарячу лінію” особам, які страждають від домашнього насильства можна за номером 15-47. Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними й конфіденційними.

Якщо жертвою або свідком насильства є дитина, обов’язково треба звернутись до служби у справах дітей.

За отриманням безоплатної правової допомоги Ви можете звертатися до Золочівського бюро правової допомоги за адресою: Харківська обл., Золочівський р-н, смт. Золочів, вул. 8 Березня, 3, контактний телефон: (05764) 5-00-90 та за електронною адресою:  [email protected].

           

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних