Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

«Загострення хвороби, спричиненої коронавірусом».

Дата: 25.03.2021 13:03
Кількість переглядів: 223

Фото без опису

 

В Україні на початку березня зафіксовані випадки зараження новим більш небезпечним штамом коронавірусу, так званим «британським». Це підтвердили фахівці. Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського  виявив два мутованихкоронавіруси з генетичними характеристиками, які відповідають британському варіанту. Одна із особливостей цього штаму - здатність швидше передаватися від людини до людини.

Британський різновид вірусу проходить інкубаційний період лише за 1-3 дні та вражає не лише дихальну систему, а й нирки та печінку людини.  Епідеміологи зазначають, що він  більш вірулентний і токсичний, більш контагіозний, тобто люди заражаються ним швидше та більше, ніж торік, і прояви сильніші. Тому картина наростає більш стрімко. Вірус став агресивнішим. Блювоту та кишкову симптоматику вірусу  лікарі зараз фіксують у кожного третього хворого. На перший план, відзначають  лікарі, виходить задуха у хворого. Раніше більше було хворих із температурою, тих, хто втратили запах і смак. Зараз – переважно із задухою, тобто кисневою залежністю, і гіпертермічним синдромом, тобто високою температурою.

Клінічний перебіг COVID-19 зазнав істотних змін, а саме:

? частка молодих людей 30+ з важким перебігом захворювання помітно зросла;

? почастішали випадки загострення процесу в гострому періоді, що  ускладнює перебіг хвороби і погіршує прогноз;

? про традиційне наше очікування поліпшення стану з 14-16 дня хвороби – можна забути, приблизно у третини госпіталізованих хворих саме з цього часу або трохи раніше настає погіршення, іноді дуже серйозне;

? резистентність (стійкість) до традиційних методів лікування”.

У великої  кількості перехворівших одним із ускладнень реєструється глухота,  одне із  проявів ураження вірусом нервової системи.

Як зазначають фахівці - це не останній штам коронавірусу, з яким зіткнеться людство. Головне – це стан імунної системи пацієнта. Якщо він незадовільний, то найлегший штам коронавірусу наробить людині багато лиха. Тому  необхідно дбати передусім за імунну систему.

Отже, слід  нагадати:

Вірус передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами, тобто через дрібні часточки, які виділяються з носа або рота хворого на COVID-19 під час кашлю або чхання. Ці краплі розповсюджуються на відстань близько метру від хворого і можуть потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка знаходиться поруч. Також краплі, що містять вірус забруднюють предмети і поверхні. Інші люди можуть інфікуватися через дотик до таких предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа чи рота.

Вірус не передається повітряним шляхом. Це означає, що він не здатен переноситись потоками повітря на великі відстані від хворої людини.

Які найефективніші заходи профілактики?

 

Один із найбільш ефективних способів захиститися і запобігти поширенню інфекції — фізичне дистанціювання та щоденна гігієна. А саме:

  • безконтактне привітання;
  • гігієна рук;
  • дотримання респіраторної гігієни і етикету кашлю;
  • дистанція не менше півтора метри від інших людей у публічних місцях;
  • самоізоляція у разі появи респіраторних симптомів (ізолюйтеся від тих, з ким проживаєте, наскільки це можливо, особливо якщо серед них є люди похилого віку).

Дотримуйтесь усіх вимог та будьте здорові.

 

Золочівське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних