Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

«Увага! Ротавірусна інфекція".

Дата: 26.05.2021 13:31
Кількість переглядів: 673

Фото без опису

 

За даними ВООЗ, щорічно у світі реєструється біля 1-1,2 млрд. “діарейних хвороб”. Біля 5 млн. дітей кожного року помирають від кишкових інфекцій та їх ускладнень. Доля ротавірусної інфекції в структурі гострих кишкових інфекцій коливається від 9 до 73%, а зі всіх дітей, госпіталізованих з приводу кишкових розладів, у 20-60% діагностується ротавірусна інфекція. Майже кожна дитина до 5 років має один або декілька епізодів ротавірусного гастроентериту, кожна восьма дитина потребує лікування в умовах стаціонару. Вірогідність повторного інфікування на першому році життя складає біля 30%, однак наступне інфікування протікає легше. Пік захворюваності припадає на 6-24 місяців життя дитини. Щорічно у світі реєструється 352000-592000 випадків смерті в результаті ротавірусної інфекції у дітей віком до 5 років.

 Ротавірусна інфекція (синоніми Ротавірусний гастроентерит, шлунковий грип, кишковий грип) - одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є Ротавірус людини з роду Rotavirus.

Найчастіше хворіють діти віком від 6 місяців до 4-5 років. Вірус вражає не тільки дітей, можуть хворіти й дорослі люди, у них захворювання зазвичай протікає в легкій формі зі стертими симптомами. 

Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому – 2-3 доби).

Ротавіруси стійкі до факторів зовнішнього середовища, витримують дію ефіру, ультразвуку, хлороформу; їх не руйнує багаторазове заморожування, однак чутливі до 95% етанолу, кипятіння, дії кислот та лугів.

         Джерелом інфекції можуть бути хворі з гастроентеритом різного ступеню важкості, а також вірусоносії. Вірус передається шляхом контакту руки-рот та повітряно-крапельним шляхом. Контагіозність досягає 50% випадків.

Ротавірусну інфекцію у дітей часто називають «хворобою брудних рук», але насправді можливостей заразитися набагато більше, ніж може здаватися на перший погляд.

Шлях передачі інфекції: предмети побуту, інвентар, іграшки, брудні руки, інфікована вірусами їжа, водопровідна, колодязна або річкова вода.

Це гостре інфекційне захворювання протікає з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту. Гострий період інфекції, як правило, починається різко, з болю в животі і необгрунтованої слабкості. А через лічені години хворий вже страждає від багаторазової блювоти і частого водянистого стільця (до десяти разів на день).

Блювота і діарея провокують різке зневоднення, буквально «позбавляє сил» і здатне привести до ускладнень (порушення серцебиття, судоми, сплутаність свідомості та інші). Саме швидке зневоднення робить ротавірусну інфекцію вкрай небезпечною для маленьких дітей.

І на етапі кишкових проявів ротавірус легко сплутати з сильним харчовим отруєнням. Але до симптомів досить швидко приєднується інтоксикація і респіраторний синдром-температура і катаральні явища, у вигляді нежиті, першіння і болю в горлі.

У зовнішнє середовище вірус потрапляє з виділеннями хворих. Ускладнює епідемічну ситуацію й те, що виділення ротавірусів спостерігається також від ззовні здорових дітей та дорослих осіб, яких значно більше за кількість хворих.

Саме тому важливо забезпечувати профілактичні заходи, особливо у дошкільних навчальних закладах. Із метою запобігання захворюванню необхідно:

- слідкувати за особистою гігієною дітей, інформувати батьків щодо необхідності (ретельного миття рук, використання лише власних предметів особистої гігієни тощо);

- додавати у дитячий раціон тільки якісні продукти харчування та чисту кип’ячену воду (навіть воду промислового додаткового очищення);

- ретельно мити інгредієнти, з яких готуватиметься їжа;

- дотримуватися санітарних правил щодо термічної обробки продуктів, не зберігати їжу довго навіть в холодильнику. Особливу увагу потрібно приділити якості молочної продукції, не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності;

- сирі продукти зберігати окремо від приготованих;

- при купанні у водоймах і басейнах не допускати попадання води в рот;

- за появи «сигнальних» симптомів захворювання важливо своєчасно надати медичну допомогу дитині та ізолювати її від здорових дітей;

- не відвідувати дошкільні навчальні заклади у випадку виникнення респіраторних симптомів (нежить, біль у горлі, кашель, чхання, підвищення температури тіла, тощо).

- при перших ознаках захворювання не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікаря!

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання і збереже ваше здоров'я і ваших близьких!

Будьте пильними, бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей!

 

 

Золочівське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних