Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕСПЛАТУ АЛІМЕНТІВ.

Дата: 20.09.2021 11:16
Кількість переглядів: 163

Статтею 164 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Підставами для притягнення до кримінальної відповідальності є:

- винесене судове рішення про стягнення аліментів;

- наявність заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів, підтверджені довідкою про розмір заборгованості, яка видається на вимогу стягувача аліментів;

- злісне ухилення сплати коштів на утримання дітей (аліментів), під яким слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів.

Для притягнення неплатника аліментів до кримінальної відповідальності необхідно звернутися до правоохоронних органів з заявою про вчинення злочину передбаченого статтею 164 Кримінального кодексу України.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Золочівського бюро правової допомоги, контактний телефон: (05764) 5-00-90, та за електронною адресою:  [email protected] . Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних