Водно-нітратна метгемоглобінемія.
Через військову агресію Російської Федерації та у зв’язку з продовженням воєнного стану в деяких населених пунктах Золочівської селищної територіальної громади довгий час відсутнє централізоване водопостачання. В наслідок чого збільшується ризик захворюваності населення на хвороби пов’язані з вживанням питної води негарантованої якості. Управління Богодухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед яких і водно-нітратна метгемоглобінемія.
Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому.
Зазвичай, метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин).
Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:
— не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;
— дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів.
За результатами досліджень якості води в колодязях постійно надаються рекомендації по умовах безпечного користування водою. Органам місцевого самоврядування подаються рекомендації про правила проведення очистки джерел нецентралізованого водопостачання та знезараження води в них.
Звертаємо увагу батьків, які користуються для приготування їжі дітям до 3-х років водою з громадських чи індивідуальних колодязів, на те, що вони повинні володіли інформацією щодо якості води з метою недопущення отруєння дітей. Для проведення цих досліджень можна звернутись до територіальних підрозділів Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
Управління Богодухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області