A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Порядок отримання грошової державної допомоги сім’ям зниклих безвісти або полонених військових.

Дата: 27.02.2023 14:18
Кількість переглядів: 128

Фото без опису

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан через повномасштабну військову агресію РФ. Потрапляння у полон та зникнення безвісти на будь-якій війні   на жаль є майже буденним явищем. Таке  трапляється   й нині з нашими захисниками та захисницями, які боронять нашу землю в боротьбі з російським агресором.  Законодавство  України   передбачає надання певних прав та гарантій для членів сімей зниклих безвісти й полонених військовослужбовців.

Безвісти зниклі (відсутні) – військові, про яких повністю відсутні відомості понад 15 днів, крім випадків самовільного залишення військової частини або місця служби.

Військові, захоплені у полон (військовополонені) – військові, яких захопили у полон до ворога на полі бою. Ними не можуть бути ті, хто добровільно здалися у полон, самостійно залишили військові частини чи місця служби або дезертирували із ЗСУ.

Відповідно до закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” всі виплати за військовослужбовцями, захопленими в полон та зниклих безвісти, зберігаються. Сім'ї військовополонених та безвісти зниклих військових мають право на грошову допомогу від держави. Щомісячно їхнім сім’ям мають виплачувати грошове забезпечення, включно з додатковими та іншими видами забезпечення, у порядку та в розмірах, встановлених Кабміном.

Відповідно до Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх, який затверджено постановою Кабміну від 30 листопада 2016 року №884, грошове забезпечення виплачується таким членам сімей військовослужбовців:

  • дружині (чоловіку), а в разі її (його) відсутності – повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним);
  • або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства – незалежно від їх віку);
  • особам, які перебувають на утриманні військовослужбовців;
  • або батькам військовослужбовців рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей.

У разі письмової відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на її одержання.

Виплата грошового забезпечення здійснюється з дня захоплення військового у полон за заявою на ім’я командира військової частини. Заяву необхідно подати до дня звільнення військовослужбовця, захопленого у полон. До заяви додаються:

  • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
  • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
  • копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
  • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
  • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

Протягом 15 днів командир військової частини розглядає подані документи та приймає рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошового забезпечення.

Заявника мають повідомити про рішення у письмовій формі.

Відмовити у виплаті можуть у разі:

  • подання заяви особами, що не зазначені в Порядку;
  • надання не в повному обсязі документів, зазначених у Порядку;
  • подання заяви з порушенням строків;
  • з’ясування обставин щодо добровільної здачі військовослужбовця в полон, самовільного залишення військової частини (установи, організації), місця служби або дезертирування.

Якщо документи були подані не в повному обсязі, це не позбавляє заявників права звернутися до командира військової частини повторно – вже з повним пакетом документації.

У разі відмови у виплаті, це рішення можна оскаржити у судовому порядку.

Розмір виплати включає посадовий оклад полоненого за останнім місцем служби, оклад за військовим званням, надбавку за вислугу років, інші щомісячні додаткові види грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення. Також, грошове забезпечення підлягає індексації відповідно до закону.

Виплата здійснюється щомісяця до дня звільнення військового включно.

Сім’ї військових, захоплених у полон отримуватимуть виплату до дня їх звільнення включно.

Сім’ї зниклих безвісти військових отримуватимуть виплату до дня визнання їх загиблими у судовому порядку або остаточного виключення зі списків особового складу військової частини. 

Суд має право визнати військових, які безвісти зникли, загиблими після спливу двох років від дня припинення (скасування) воєнного стану. Проте, за умови відомих причин зникнення (до прикладу, під час виконання бойового завдання) суд може оголосити про смерть раніше, втім, не раніше від спливу 6 місяців.

У разі виникнення додаткових питань правового характеру Ви можете звернутись до фахівця сектору «Золочівське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центра з надання БВПД за контактним телефоном: (066) 650-86-68 та за електронною адресою:  [email protected].

                               

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних