Гострі кишкові інфекції у дітей.
Що таке гострі кишкові інфекції?
Гострі кишкові інфекції у дітей (ГКІ) – група інфекційних захворювань різної етіології (вірусної, бактеріальної, грибкової, паразитарної), які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі і переважним ураженням травного тракту.
ГКІ займають друге місце по поширеності після ГРВІ. У загальній структурі ГКІ на дітей припадає 60-65% усіх захворювань, при цьому значна частка припадає на молодшу вікову групу (до 1 року). Це зумовлено анатомо-фізіологічними особливостями органів травлення та недосконалістю захисних механізмів і санітарногігієнічних навичок у малюків. Негативний вплив даної патології особливо виражений у дітей раннього віку. Хвороба призводить до порушення харчування, зниження імунітету, розвитку дисбактеріозу, вторинної ферментативної недостатності. Захворювання можуть спостерігатися як у вигляді спорадичних випадків, епідемічних спалахів та сезонного загострення.
Яким чином поширюються ці захворювання?
Інфекційні захворювання мають фекально-оральний механізм передачі. Збудник інфекції виділяється в зовнішнє середовище з фекаліями хворого і може потрапити у воду при поганій системі каналізації, їжу, предмети, що оточують, а через них і в рот людині. Найчастіша причина – брудні руки. Щоб інфекція потрапила на ваші руки достатньо просто потриматися за ручку дверей, яких торкався хворий, після відвідування туалету.
Легко заразитися, з’ївши немиті овочі, користуючись спільнім із хворим посудом, вживаючи інфіковану не кип’ячену воду або пообідавши в їдальні, де при готуванні їжі не дотримувалися санітарні норми. У переносі інфекції певну роль відіграють мухи. Кишкові інфекції у дітей зустрічаються як у вигляді окремих випадків, так і у вигляді епідемічних спалахів. Розвитку епідемій сприяють порушення санітарно-гігієнічних норм.
Які фактори сприяють виникненню гострих кишкових інфекцій?
В більшості випадків захворювання на ГКІ виникають через недотримання елементарних гігієнічних правил, порушення зберігання харчових продуктів, раннє припинення грудного вигодовування немовлят, адже грудне молоко не тільки стерильне й не може зіпсуватися, але й містить різні імунні фактори захисту від інфекцій, яких немає в жодній штучній суміші. Сприяють розвитку кишкових інфекцій ослаблення та виснаження дитини, поганий імунітет, хронічні захворювання – усе те, що сприяє зниженню захисних сил організму.
Дуже часто причиною захворювань можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі та фрукти. При цьому, найнебезпечнішими для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць, тобто реалізувались з порушеннями санітарних вимог та правил торгівлі.
Профілактики гострих кишкових інфекцій!
Профілактика кишкових інфекцій у дітей заснована на ранньому привченні їх до правил особистої гігієни, що включає обов’язкове миття рук після прогулянки на вулиці й відвідування, особливо людних місць, миття фруктів і овочів.
Крім того, при купівлі дитячого харчування у фасованих упаковках (йогуртів, сирків, соків, напоїв та інших) обов’язково вивчіть етикетку, де вказується термін придатності, склад харчового продукту та рекомендації, щодо його вживання для певної вікової категорії.
Якщо дитина вже занедужала, її відразу ж ізолюють в окремій кімнаті і проводять ретельну дезінфекцію. Хворому виділяється окремий посуд, рушник та інші предмети особистого користування. Також слід обробити будь-яким дезінфікуючим засобом унітаз і дитячий горщик, не забувши також про місця найбільшого скупчення бактерій – дверні ручки і вимикачі.
Не будьте легковажними до здоров’я власних дітей!
Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області