A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дата: 18.04.2023 11:44
Кількість переглядів: 76

Фото без опису

Однією з  найвищою  соціальною  цінністю держави є соціальний захист дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

               Конституцією України на  державу  покладається обов'язок  утримання та виховання таких дітей. 

               Правові, організаційні,   соціальні   засади   та    гарантії державної    підтримки    дітей-сиріт    та   дітей,   позбавлених батьківського піклування,  визначаються Законом України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального  захисту дітей-сиріт та   дітей,   позбавлених   батьківського  піклування" , який набув чинності 13 січня 2005 року і є складовою законодавства про охорону дитинства.

               Відповідно до визначено статтею 1 цього Закону, дитина-сирота  це  дитина,  в  якої  померли чи загинули батьки;  діти, позбавлені батьківського піклування,  це діти, які залишилися  без  піклування  батьків  у  зв'язку з позбавленням їх батьківських  прав,  відібранням у батьків  без  позбавлення батьківських  прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими,  відбуванням покарання в місцях  позбавлення  волі  та  перебуванням  їх  під вартою на час слідства, розшуком їх органами  внутрішніх справ, пов'язаним  з ухиленням  від  сплати  аліментів та відсутністю відомостей про їх місцезнаходження,  тривалою хворобою батьків,  яка перешкоджає  їм виконувати  свої  батьківські  обов'язки,  а також підкинуті діти, батьки яких  невідомі, діти, від яких відмовилися  батьки, та безпритульні діти.

               Згідно із статтею 52 Конституції України утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на державу. Право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

               Особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, крім повного державного забезпечення:

- виплачується соціальна стипендія в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України, а також виплачується 100 відсотків заробітної плати, яка нарахована в період виробничого навчання та виробничої практики;

- до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох соціальних стипендій;

- при наданні академічної відпустки за медичним висновком за ними зберігається на весь період академічної відпустки повне державне забезпечення та виплачується стипендія;

               Випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

               Діти-сироти та діти, позбавлених батьківського піклування, у віці до 18 років забезпечуються щорічним безоплатним оздоровленням.

               Встановлено коло житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:
- зберігається право на житло, в якому вони проживали з батьками, рідними до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- жилі приміщення, в яких проживали діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, до влаштування їх, а також щодо яких є рішення суду, не можуть бути відчужені без отримання згоди на таке від органів опіки та піклування, яка може надаватися лише в разі гарантування збереження права на житло таких дітей;

- до працевлаштування випускників закладів, які перебувають на обліку в державній службі зайнятості, квартирна плата та плата за комунальні послуги здійснюються місцевими державними адміністраціями за місцезнаходженням житла;

- у разі відсутності житла мають право зараховуватися на квартирний облік та соціальний квартирний облік за місцем їх походження або проживання до встановлення опіки, піклування, влаштування;

- у разі перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб, мають право зараховуватися на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і соціальний квартирний облік за місцем їх обліку як внутрішньо переміщених осіб.

               Дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення  ними  18-річного  віку  надається  одноразова допомога у розмірах  і  порядку,  визначених  Кабінетом  Міністрів України.

               Порядок надання  одноразової  допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування,  після досягнення 18-річного віку, затверджений   постановою  Кабінету  Міністрів  України  від 25 серпня 2005 р. N 823.

               Зазначений Порядок  визначає  механізм  надання   одноразової допомоги   дітям-сиротам і дітям, позбавленим  батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку.

               Також, держава  гарантує  працевлаштування   дітей-сиріт   та дітей, позбавлених батьківського піклування, після повернення їх з дитячих  закладів,  від  опікунів  чи  піклувальників,  з  дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей,  закінчення навчання в державних та комунальних навчальних закладах.     

               Таким чином,  соціальний  захист дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування в Україні є одним із головних обов'язків держави та основним напрямом правової політики держави.

 

 

За інформацією Золочівського бюро

правової допомоги Харківського МЦ

з надання БВПД.

           

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних