Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Діти війни: чи передбачені в Україні пільги та які саме...

Дата: 10.10.2023 12:07
Кількість переглядів: 93

Життя чималої кількості дітей невпізнанно змінилося після 24 лютого 2022 року, коли вони втратили свої будинки, рідних та друзів.

Згідно з Постановою Кабміну № 268 Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, держава вживає заходів для їхнього соціального захисту, присвоюючи спеціальний статус та надаючи відповідну допомогу.

 

На сьогодні у законодавстві не погоджено соціальних гарантій, виплат для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, оскільки це питання регулює застарілий Закон України Про соціальний захист дітей війни.

Такий закон передбачає соціальні гарантії винятково для осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше ніж 18 років. 

 

Тому у Кабміні зареєстрували проєкт Закону 9042, який визначає, що дитиною війни є особа, яка проживала (проживає) в районах проведення воєнних (бойових) дій у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації або на лінії розмежування та не досягла повноліття (18 років), у тому числі дитина, яка перебувала у стані внутрішньоутробного розвитку.

 

У цьому проєкті також передбачені такі соціальні пільги:

  • щорічна грошова допомога на оздоровлення дитини війни дошкільного і шкільного віку. Порядок та умови надання щорічної грошової допомоги встановлюються Кабінетом Міністрів України;
  • компенсація витрат, пов’язаних із отриманням психологічної допомоги для дитини війни дошкільного та шкільного віку. Розмір, умови та порядок виплати компенсації встановлюється Кабінетом Міністрів України;
  • державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних та комунальних закладах освіти.

Однак проєкт лише розглядається у Верховній Раді та не ухвалений. Через це кількість соціальних гарантій для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, залишається незначною.

 

Згідно із законом Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб передбачено, що діти, які мають статус постраждалої внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, можуть безоплатно харчуватися у навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних