A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Отруєння свинцем: де таїться небезпека?

Дата: 30.10.2023 11:15
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

Кожного року в кінці жовтня триває Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем. Цей захід проводиться щорічно у всьому світі з ініціативи Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP). ВООЗ включила свинець до списку 10 хімічних речовин, найбільш небезпечних для людини.

Свинець – токсичний метал, широке застосування якого призвело до значного забруднення довкілля й виникнення проблем зі здоров’ям людей у багатьох країнах.

Для нашої держави основними джерелами забруднення довкілля свинцем є: його переробка, плавлення, використання у промисловому виробництві, переробка вторинної сировини, а також застосування свинцю у складі широкого асортименту продукції. Левову частку свинцю, що використовується в усьому світі, посідає виробництво свинцево-кислотних акумуляторних батарейок для механічних транспортних засобів. Однак свинець також застосовується і в багатьох інших виробах, наприклад, у пігментах, фарбах, вітражах, боєприпасах, ювелірних виробах, при фарбування іграшок, тканин тощо.

Свинець є загальновизнаним токсином, який справляє значний негативний вплив   на здоров'я  -  зокрема  на неврологічну, серцево-судинну, шлунково-кишкову та гематологічну системи, нирки. Маленькі діти особливо схильні до отруєння свинцем,  оскільки вони часто кладуть немиті предмети у рот. Окрім того, їхня нервова система  більш чутлива до впливу свинцю, а малий розмір тіла призводить до вищої концентрації свинцю в ньому. Свинець впливає на мозок, що розвивається – це  може призвести до зниження інтелектуальних здібностей. ВООЗ нагадує, що "безпечної" концентрації свинцю в крові не існує. За даними цієї організації, зі впливом свинцю можуть бути пов'язані 30% випадків  розумової відсталості, 4,6% серцево-судинних захворювань та 3% хронічних захворювань нирок.

Отруєння свинцем (сатурнізм) - один з найпоширеніших типів інтоксикації важкими металами.

Розрізняють гостру (при короткочасному надходженні клінічно-значущих концентрацій сполук свинцю до організму людини) та хронічну (при тривалому процесі надходження сполук свинцю) форми інтоксикацій (отруєнь) зазначеними вище сполуками. Доза свинцю, отримана організмом, вимірюється шляхом визначення концентрації свинцю в крові.  Варто зазначити, що в нашій країні серед населення найбільш актуальною формою інтоксикації сполуками свинцю залишається хронічна.

Серед дитячого населення зростає ризик розвинення хронічної інтоксикації  свинцем через  використання дитячих іграшок, одягу, текстилю, виготовлених з неякісних матеріалів. На жаль, під час  гонитви за дешевизною, поза увагою батьків чи інших близьких осіб залишаються критичні вимоги до якості товарів, які будуть пропонуватися дитині. Внаслідок властивої дітям допитливості, через руки, слину ротової порожнини, свинець потрапляє до травного тракту.

Також сполуки свинцю мають властивість проникати через шкірні покриви, навіть непошкоджені. Це може відбуватися при використанні неякісного одягу (особливо натільної білизни, яка контактує безпосередньо зі шкірою), постільної білизни тощо.

Симптоми отруєння свинцем у дітей: відставання у розвитку, проблеми у навчанні, роздратованість, втрата апетиту, втрата ваги, млявість і втома, біль у животі, блювота, закрепи, втрата слуху, судоми.

Сатурнізм у дорослого населення, як правило, пов'язаний з виробничою діяльністю. Професійне хронічне отруєння дорослих осіб найчастіше виникає при виготовленні акумуляторів і батарейок, на виробництві віконних профілів із ПВХ з використанням стабілізаторів, які містять свинець, деяких фарб та барвників, деяких косметичних засобів.

Спочатку отруєння свинцем може бути важко виявити навіть у людей, які здаються здоровими. Ознаки та симптоми зазвичай не виявляються доти, поки не накопичиться небезпечна доза свинцю. І для кожної людини «поріг чутливості» різний.

Легке отруєння може бути без симптомів, або викликати: відчуття втоми, біль у м'язах, безсоння, нервове збудження, втрату апетиту, порушення короткотривалої пам'яті та труднощі з концентрацією уваги.

Тяжке отруєння: біль у животі, закрепи, відсутність апетиту, біль в м'язах та суглобах, порушення концентрації та короткотривалої пам'яті, анемія, голубувате забарвлення ясен біля зубних країв ("свинцеві ясна").

Процес виведення сполук свинцю з організму відбувається повільно і здійснюється через нирки, кишечник і незначною мірою через потові, слинні, молочні залози.

ВООЗ закликає всі країни заборонити використання свинцевих фарб, виявити та ліквідувати всі джерела впливу цієї речовини, інформувати громадськість про небезпеку неправильного використання виробів, що містять свинець.

Богодухівське районне управління наголошує, щоб уберегтись від свинцевого отруєння, дотримуйтесь наступних правил:

  • Купуйте товари, особливо ті, що призначені для дітей (у т. ч. іграшки,

одяг, постільна білизна, товари для вигодовування тощо), лише у санкціонованих суб'єктів господарської діяльності, та за наявності гігієнічних сертифікатів, що підтверджують якість та безпечність цієї продукції.

  • Остерігайтесь дешевих яскравих іграшок, особливо сумнівного

походження. При огляді  речей повинно насторожити нестійкість фарбування, сторонні "хімічні" запахи, занадто яскраві кольори.

  • Дотримуйтесь  правил особистої гігієни (зокрема й у виробничих

умовах: відмовтесь від споживання їжі у виробничих приміщеннях, цехах, а після завершення  роботи прийміть гігієнічний душ та замініть робочий одяг на чистий).

  • Купуйте   продукти  харчування тільки у надійних постачальників

(продавців), які здійснюють контроль за якістю своєї продукції  на вміст важких металів (зокрема, свинцю). Особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю.

  • Відмовтесь від збирання  фруктів, овочів, лікувальних трав, грибів

біля автомагістралей, автозаправок, на територіях підприємств.

  • Відмовтесь від перебування, особливо гуляючи з дітьми, біля

автодоріг з високою щільністю руху. Намагайтесь надавати  перевагу парковим зонам  та рекреаціям.

  • Не відкривайте  вікна з метою провітрювання приміщень, якщо вони

виходять на автодороги зі значною щільністю руху у години пік.

  • При роботі з виробами, які містять свинець (деякі фарби, пігменти,

свинцеві акумулятори тощо), обов'язково використовуйте засоби індивідуального захисту.

  • При здійсненні ремонтних та оздоблювальних робіт приміщень,

будівель, інвентарю тощо використовуйте матеріали та засоби, безпечність яких підтверджена гігієнічними сертифікатами.

Якщо запідозрили у дитини отруєння токсинами – обов’язково зверніться  до лікаря, візьміть з собою  потенційну причину отруєння (іграшки, одяг) з метою з'ясування того, безпечна вона чи ні.

Лікування отруєння свинцем буде залежати від його рівня в організмі, а також від проявів захворювання у кожному окремому випадку. Основний крок – усунення джерела свинцю. Лікування здійснюється кваліфікованим медичним персоналом, згідно протоколів лікування. У випадку  високого рівня свинцю в організмі необхідна госпіталізація в стаціонар.

 Бережіть себе і будьте здорові!

Богодухівське районне управління Головного управління

       Держпродспоживслужби в Харківській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних