Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Відбулося засідання Ради з питань ВПО під головуванням начальника Харківської ОВА.

Дата: 20.11.2023 11:51
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

За словами Олега Синєгубова, кількість внутрішньо переміщених людей в області складає понад 526 тисяч. Рада з питань ВПО – це дієва платформа, за допомогою якої Харківська ОВА спільно з органами місцевого самоврядування сприяє інтеграції внутрішньо переміщених осіб до громад. Пріоритетними є забезпечення людей житлом та їхнє працевлаштування.

Загалом у Харківській області створено 32 Ради з питань ВПО на обласному, районному та місцевому рівнях.

Також Харківською ОВА за участі громадських організацій було розроблено Програму з підтримки внутрішньо переміщених осіб регіону на 2023–2027 роки. Орієнтовний обсяг коштів на її виконання складає понад 380 мільйонів гривень.

Як повідомила заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська, у межах обласної програми передбачено надання фінансової підтримки ВПО, які перебувають на обліку для отримання житла, його будівництва чи придбання (за окремим порядком, який буде затверджено рішенням обласної ради до кінця цього року). Орієнтовний обсяг коштів, які заплановані на допомогу в придбанні житла ВПО, становить 165 мільйонів.

За словами в. о. директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяни Печури, у 2023 році з державного бюджету для виплати допомоги на проживання ВПО було спрямовано 8,8 мільярда гривень. Кошти на компенсацію за житло у рамках програми «Прихисток» отримали 79,8 тисячі осіб на суму 363,7 мільйона гривень. Крім цього, 227 ВПО, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, отримали з обласного бюджету адресну допомогу на суму 3,8 мільйона гривень.

Можливості надання допомоги внутрішньо переміщеним особам розширяться після створення в громадах області Центрів життєстійкості за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) для отримання ВПО психологічної та гуманітарної підтримки, а також соціальних послуг.

Як зазначила заступниця директора Харківського обласного центру зайнятості Олена Захуцька, за результатами роботи впродовж 10 місяців поточного року Харківська область посіла 3 місце в Україні за кількістю працевлаштованих ВПО. У межах урядового проєкту «Армія відновлення» Харківщина має найкращий результат в Україні – видано 12,6 тисячі направлень, з них 1,4 тисячі для ВПО.

Наразі роботи в межах «Армії відновлення» проводять у 52 з 56 територіальних громад регіону. Серед основних робіт – розбір завалів, плетіння маскувальних сіток, надання соціальних послуг в Пунктах незламності та проведення ремонтно-відновлювальних робіт. У жовтні учасникам проєкту «Армія відновлення» підвищили заробітну плату з 6700 до 10050 гривень.

Харківська обласна військова адміністрація


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних