Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Новий варіант коронавірусу під назвою "Пірола". Що варто знати?

Дата: 21.11.2023 09:07
Кількість переглядів: 16

Фото без опису

З початком повномасштабного вторгнення росіян в Україну питання захворюваності коронавірусною інфекцією стало другорядним – про нього наче забули. На жаль, коронавірус зник хіба що з інформаційного поля.  Попри те, що зафіксованих випадків коронавірусу поменшало, хвороба, звісно, не зникла. На початку жовтня цього року в Україні було зареєстровано перший випадок нового варіанту коронавірусу під назвою «Пірола», який відноситься до штаму «Омікрон».  Лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу виявили на Рівненщині, захворів 20-річний чоловік.

Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою «Pirola» вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії. У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни.

На сьогодні за симптомами та клінічним проявом захворювання, викликаного субваріантом "Пірола", не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID - це нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, утома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи. Однак через велику кількість мутацій, "Пірола" швидше вражає ослаблений імунітет. 

Зараз багато людей змушені переховуватись в укриттях або переміщуватись в інші, більш безпечні регіони, створюючи скупчення і погіршуючи епідеміологічні очікування. І, звісно, під час війни більшість з нас забуває про карантинні обмеження, що може призвести до спалахів різних інфекційних захворювань, а не лише коронавірусної інфекції.

Богодухівське районне управління нагадує, що дотримуючись простих санітарно – гігієнічних правил, можна зменшити ризик інфікування вірусними інфекціями:

- важливо  правильно мити руки. Це треба робити не менше 20 секунд, використовуючи мило. Також важливо приділяти увагу місцям під нігтями, адже там збирається багато бруду;

- тримати дистанцію не менше 1 метру;

- під час кашлю та чхання потрібно прикриватись серветкою, після чого викинути її та вимити руки. Якщо ж  немає серветки, то  краще прикриватись під час чхання чи кашлю ліктем;

- захисну маску важливо використовувати  у всіх  громадських місцях, вона  має щільно прилягати до шкіри, закриваючи ніс та рот. Маску треба змінювати кожні дві години та тоді, коли вона стала вологою;

- якщо ви захворіли, залишайтесь вдома, навіть за наявності так званих “легких” симптомів вірусного захворювання. Уважно слідкуйте за симптомами, проконсультуйтесь із сімейним лікарем. Якщо у родині кілька дітей, намагайтесь тримати хворих і здорових дітей окремо.

Вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби. Зробити щеплення рекомендовано людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; старшим за 60 років; які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Рекомендована вакцинація залишається безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень.

 

БУДЬТЕ СВІДОМИМИ! БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА БЛИЗЬКИХ ЛЮДЕЙ!

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних