A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Скасовано мораторій на відключення світла та нарахування пені та штрафів за заборгованість за житлово-комунальні послуги.

Дата: 15.01.2024 14:30
Кількість переглядів: 181

Фото без опису

Існують такі заходи впливу на кривдників, як терміновий заборонний та обмежувальний приписи. У цьому дописі детальніше розповідаємо про різницю між цими приписами та як вони працюють.

Кабінет міністрів України постановою № 1405 від 29 грудня 2023 року  скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги,  яку запровадив ще 5 березня 2022 року.

Такий мораторій, на відключення комунальних послуг, продовжуватиме діяти лише на окупованих територіях і там, де ведуться бойові дії, згідно з переліком Мінреінтеграції.

Для решти споживачів комунальних послуг, згідно з постановою, відновлено нарахування пені та штрафів за несплату житлово-комунальних послуг. Також відновлено стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у судовому порядку.

Крім того, Кабмін повернув можливість відключення від комунальних послуг боржників, у разі несплати або недоплати за отримані послуги.

Скасування заборони на відключення споживачів житлово-комунальних послуг у разі заборгованості набуло чинності 30 грудня 2023 року.

Згідно з постановою, у разі тимчасової відсутності в житловому приміщенні споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, постачальникам комунальних послуг має бути надана заява та документальне підтвердження в електронній або паперовій формі. Це можуть бути довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби (у тому числі отримані в іноземній державі), відбування покарання тощо.

Встановлено також, що таке підтвердження необхідно оновлювати кожні півроку.

Воєнний стан не дає підстави не сплачувати за надані послуги. До 30 грудня 2023 року структури, які надавали комунальні послуги, не нараховували пеню та не накладали штрафних санкцій за несплату. Тобто обов’язок сплачувати за комунальні послуги був завжди і його ніхто не скасовував, а не відбувалося лише нарахування штрафних санкцій.

Отже, споживачі, які заборгували за ті чи інші послуги, мають отримати попередження і сплатити заборгованість.

У разі несплати на загальну суму буде нараховуватися пеня, а згодом штрафи та відключення від послуг.

За більш детальною інформацією та з будь-яких інших юридичних питань мешканці громади можуть звертатися до Золочівського бюро правової допомоги, з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 17:00 за адресою: смт. Золочів,  площа Слобожанська, буд. 3, 1 поверх (ліворуч), каб. 5.  Контактний телефон: (066) 650-86-68 та електронна адреса:  [email protected].

Окрім цього, в Україні діє Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

            Звернутися по правову допомогу можна телефоном, онлайн або особисто прийти в бюро.

  • Щоб отримати усну консультацію, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Контактний центр працює в будні з 8:00 до 18:00.
  • https://t.me/+380677213103 (безкоштовні дзвінки з мобільного застосункуTelegram)
  • Якщо вам зручно отримати правничу допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот https://t.me/LegalAidUkraineBot
  • Або звертайтеся до найближчого бюро правової допомоги: https://bit.ly/bpd_buro

 

За інформацією Золочівського бюро

правової допомоги Харківського МЦ

з надання БВПД.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних