Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Особливості покарання у виді громадських робіт

Дата: 18.04.2024 11:14
Кількість переглядів: 227

Фото без опису

 

Громадські роботи є основним покаранням, яке призначається особам за вчинення ними злочинів невеликої або середньої тяжкості.

Сутністю покарання є безоплатна праця, від якої засуджений не має права ухилитися (незважаючи на їх характер, кількість та умови здійснення). Громадські роботи виконуються не на користь потерпілого від злочину, а на користь суспільства, громади, і спрямовані на формування у засудженого поваги до суспільства, громадських інтересів. Це суспільно корисні роботи, вид яких визначають органи місцевого самоврядування (місцеві ради, їх виконкоми, міські, селищні, сільські голови). 

Громадські роботи встановлюються на строк від шістдесяти до двохсот сорока годин і відбуваються не більш як чотири години на день. Каральність громадських робіт полягає у виконанні засудженим корисних громадських робіт безоплатно. Тобто зміст кримінального покарання у виді громадських робіт зводиться до обмеження таких конституційних прав громадян, як право на оплату праці і право на відпочинок.

Вони виконуються за місцем проживання засудженого. Це може бути будь-яка робота, в тому числі трудомістка і непрестижна (скажімо, прибирання вулиць, інші роботи по благоустрою населеного пункту). Головне, щоб робота не принижувала честі та гідності засудженого.

Оскільки ГР як вид покарання виконуються за вироком суду, вони згідно з ч. 3 ст. 43 Конституції України не вважаються примусовою працею, використання якої забороняється. ГР виконуються у вільний від роботи чи навчання час, але їх призначення не виключається в разі, коли винний тимчасово не працює й не навчається.

ГР є основним покаранням (ч. 1 ст. 52). В санкціях статей Особливої частини КК України вони називаються альтернативно з такими покараннями, як штраф, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, виправні роботи, арешт і обмеження волі. Отже, вони можуть призначатись лише за злочин невеликої тяжкості.

Не виключається призначення ГР у порядку реалізації положень ст. 69, тобто призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом. Вони можуть бути застосовані й при заміні невідбутої частини покарання більш м'яким (ст. 82).

Ч. 3 ст. 56 містить перелік осіб, до яких покарання у виді ГР не застосовується. Це такі:

- інваліди I і II групи;

- вагітні жінки;

- особи пенсійного віку, тобто жінки з досягненням 55 років та чоловіки - 60 років;

- військовослужбовці строкової служби.

Виконання покарання у виді ГР робіт здійснюється на основі участі засуджених осіб у суспільно корисній праці і контролю за їхньою поведінкою відповідно до вимог КВК України.

Засуджені особи, які відбувають покарання у виді ГР, виконують обов'язки та користуються правами, установленими законодавством України, з обмеженнями, передбаченими для осіб, засуджених до покарання у виді ГР, та вироком суду.

Особи, засуджені до покарання у виді ГР, не відбувають покарання у вихідні та святкові дні в разі відсутності можливості здійснення контролю за виконаним ними обсягом робіт. Особи, засуджені до покарання у виді ГР, перебувають на обліку в підрозділі інспекції за місцем проживання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних