Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Медики розповіли про ранню діагностику та лікування злоякісних новоутворень у Харківській області

Дата: 08.05.2024 22:10
Кількість переглядів: 19

 

 

Медики розповіли про ранню діагностику та лікування злоякісних новоутворень у Харківській області

Про це йшлося під час брифінгу в офіційному медіацентрі Харківської обласної військової адміністрації за участі заступниці начальника ХОВА Олени Логвинової та директорки Обласного центру контролю і профілактики хвороб Любові Махоти.

«В межах обласної програми «Здоров'я Слобожанщини» на 2023-2025 роки на Харківщині передбачено заходи з удосконалення медичної допомоги при онкологічних захворюваннях. Це питання перебуває на особистому контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова. Серед основних: забезпечення своєчасного виявлення раку на всіх рівнях надання медичної допомоги; ведення реєстру осіб з груп високого ризику виникнення онкозахворювань; удосконалення діагностики злоякісних новоутворень та лікування онкохворих; удосконалення системи паліативної допомоги хворим», – розповіла Олена Логвинова.

У 2024 році Програма медичних гарантій покриває ранню діагностику новоутворень за 6 пакетами: «Мамографія», «Гістероскопія», «Езофагогастродуоденоскопія», «Колоноскопія», «Цистоскопія» та «Бронхоскопія». У Харківській області договори з НСЗУ за відповідними пакетами уклали 60 закладів охорони здоров'я на суму 55,7 мільйона гривень, – зазначила заступниця начальника ХОВА.

Для лікування онкологічних захворювань Програмою медичних гарантій передбачено 3 пакети: «Хіміотерапевтичне лікування», «Радіологічне лікування й супровід пацієнтів з онкозахворюваннями у стаціонарних та амбулаторних умовах», «Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в стаціонарних і амбулаторних умовах». 

Пацієнти з онкологічними захворюваннями у термінальній стадії можуть отримати допомогу за 2 пакетами медичних гарантій: «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям» та «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям».

Щоб отримати перелічені послуги безоплатно пацієнт має звернутися до сімейного лікаря або відповідного фахівця за електронним направленням, зазначила Олена Логвинова.

Серед найбільш поширених видів онкозахворювань є рак молочної залози у жінок, рак легенів та рак простати у чоловіків, а також рак товстого кишківника у чоловіків і жінок. У Харківській області на обліку закладів охорони здоров'я перебуває близько 100 тисяч онкохворих пацієнтів, розповіла директорка Обласного центру контролю і профілактики хвороб. 

«Основними факторами ризику розвитку онкозахворювань є вживання тютюну, алкоголю, нездорової їжі та ультрафіолетове випромінювання, яке викликає до 90% випадків раку шкіри. Відмова від шкідливих звичок у комплексі з повноцінним збалансованим раціоном і здоровим способом життя знижують ризик виникнення ракових новоутворень», – зазначила Любов Махота. 

З метою раннього виявлення та діагностики злоякісних новоутворень фахівці Обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з лікарями Обласного центру онкології здійснюють спільні виїзди до громад Харківщини та 5-ти центральних районних лікарень – Валківської, Первомайської, Нововодолазької, Красноградської і Лозівської.

Профілактика онкологічних захворювань не потребує значних зусиль, але забезпечує здоров'я та якісне життя, підсумувала Любов Махота.

imageimage

Поділитись новиною:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних