Пам'ятайте про небезпеку ботулізму, який призводить до тяжких наслідків та навіть смерті.
Це захворювання викликає токсин, який може міститися в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса тощо.
Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:
м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
сильно виражена сухість у роті,
нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
Токсин, який викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса також не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, рибу тощо можна лише в холодильнику.
У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!