Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Стягнення аліментів з військовослужбовця

Дата: 04.07.2024 13:25
Кількість переглядів: 149

                                                   Фото без опису

 

Чинним законодавством України передбачений найважливіший обов’язок батьків – це грошове утримання своїх неповнолітніх дітей, яке складається з отриманням дитиною певних матеріальних благ, що впливають на її виховання та розвиток. У зв’язку з веденням бойових дій в Україні багато чоловіків були призвані до ЗСУ для захисту територій та державності країни в цілому. Проте багато з них мали заборгованість по аліментам, розлучились із своїми дружинами під час проходження служби, а зараз отримують бойові виплати та додаткові винагороди.

Станом на сьогодні законодавство не містить значних змін, щодо порядку стягнення аліментів із військовослужбовців. Ці норми залишаються такі ж як і були до воєнного періоду, а саме:

  • в добровільному порядку;
  • в примусовому порядку (судовому);
  • шляхом укладення договору між колишнім подружжям, в якому передбачається розмір, строки та період протягом якого виплачується аліменти неповнолітній дитині.

З військовослужбовців  утримання аліментів проводится з усіх видів  видів  грошового забезпечення, інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану,   крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

Якщо утримання аліментів здійснюється у примусовому порядку на підставі документів державного або приватного виконавця, стягувач може  письмово звернутися до виконавця із заявою, де вказати про те, що боржник, мобілізований на військову службу та вказати номер частини,  якщо такий  відомо.

Якщо виконавцю невідома адреса військової частини, де служить боржник, він повинен надіслати документи щодо стягнення аліментів до Міністерства оборони України. Після чого, ці документи будуть передані до бухгалтерії військової частини, і продовжаться виплачуватися аліменти з доходів боржника.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:

  • на одну дитину — однієї чверті,
  • на двох дітей — однієї третини,
  • на трьох і більше дітей — половини заробітку (доходу) платника аліментів (військового), але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Гарантований розмір аліментів на одну дитину — це мінімальний розмір, який сплачує батько чи матір у випадку, коли їхні доходи низькі. Рекомендований розмір — це той, який встановлює суд у разі достатності заробітку платника аліментів.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить:

  • віком до 6 років — 1281,50 грн,
  • на дитину віком від 6 до 18 років — 1598,00 грн.

 

Максимальний розмір аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів:

  • до 6 років — 25 630 грн;
  • від 6 до 18 років — 31 960 грн.

 

За більш детальною інформацією та з будь-яких інших юридичних питань мешканці громади можуть звертатися до Золочівського бюро правничої допомоги дистанційно, з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 17:00 за номером телефону:                         (066) 650-86-68 та на електронну адресу:  [email protected].

         Звернутися по правничу допомогу можна за телефоном, онлайн або особисто прийти в бюро.

  • Щоб отримати усну консультацію, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Контактний центр працює в будні з 8:00 до 18:00.
  • https://t.me/+380677213103 (безкоштовні дзвінки з мобільного за стосунку Telegram)
  • Якщо вам зручно отримати правничу допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот https://t.me/LegalAidUkraineBot
  • Або звертайтеся до найближчого бюро правничої допомоги: https://bit.ly/bpd_buro

 

За інформацією Золочівського бюро

правничої допомоги Харківського відділу

надання БПД.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних