A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Як правильно давати гроші в борг.

Дата: 25.02.2020 16:47
Кількість переглядів: 329

Кожному хоча б раз у житті доводилося позичати комусь гроші. Коли близька людина просить вас позичити грошей, ви опиняєтеся на мінному полі. З одного боку, ви і самі напевно попадали в фінансові ями і розумієте, як важко з них вибратися без підтримки друзів. З іншого боку, ви чули чимало історій про те, як дружба руйнувалася через виникнення неоднозначних фінансових відносин.

Буває так, що навіть близькі родичі після позики стають справжніми ворогами, тому уклавши договір позики, ви зможете уникнути багатьох негативних наслідків та отримати свої гроші назад. Так, статтею 1046 Цивільного кодексу України визначено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики укладається у письмовій формі, обов’язково потрібно вказати місце та дату його оформлення, повні контактні дані обох сторін. Договір позики повинен містити всі умови відносин між двома сторонами, потрібно вказати яка точно сума і в якій валюті буде передана позичальнику(суму, яка дається в борг потрібно написати прописом ), якими частинами і в які строки буде здійснюватися повернення коштів, яка відповідальність за несвоєчасне повернення, чи сплачуватиметься відсотки за користування коштами та всі інші умови, які так чи інакше стосуватимуться майбутньої позики. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Крім договору позики, можна також використовувати боргову розписку. В ч.2 статті 1047 Цивільного кодексу України зазначено, що на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей. Розписка пишеться власноруч позичальником. У ній зазначається прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, паспортні дані, адреса та місце проживання обох сторін. Якщо ви даєте суму під певний відсоток, то він повинен вказуватися в розписці. Також необхідно зазначити у якій валюті позичаються гроші (гривня, долар США, євро) і за яким курсом треба їх повернути. Також, можна запросити двох осіб у якості свідків. Для цього у кінці розписки вказуються паспортні дані, адреси та  підписи осіб, які були присутні при передачі грошей. Ці особи зможуть потім підтвердити у суді факт передачі грошей. В кінці повинен стояти особистий підпис позичальника. Зберігати розписку потрібно до моменту повного повернення боргу.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу можна, зателефонувавши до відділу «Золочівське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (05764) 5-00-90, або за адресою: вул. 8 Березня, 3, смт. Золочів. Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних