Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРАВИЛ ВИКОРИСТАННЯ ТА ДОТРИМАННЯ РЕГЛАМЕНТІВ ЗАСТОСУВАННЯ              ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ

Дата: 06.04.2020 13:05
Кількість переглядів: 300

 

ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРАВИЛ ВИКОРИСТАННЯ ТА ДОТРИМАННЯ РЕГЛАМЕНТІВ ЗАСТОСУВАННЯ              ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ

 

 

 

Золочівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби служби у Харківській  області застерігає: 

Навесні на сільськогосподарських ланах, городніх, дачних ділянках починаються сільськогосподарські роботи і одним із основних питань під час проведення комплексу весняно-польових робіт є захист сільськогосподарських культур від шкідливих організмів.

Приймаючи до уваги погодно - кліматичні умови осінньо - зимового періоду, можна стверджувати, що всі зимуючі стадії шкідників та хвороб перезимували добре, тож в 2020 році слід чекати їх високої шкодочинності.

Хімізацію, що інтенсивно розвивається в сільському господарстві, можна оцінювати з двох позицій — як економічно вигідну і як екологічно небезпечну для навколишнього середовища і для самої людини.

При невмілому застосуванні можна завдати значної шкоди не тільки своєму здоров’ю, але і навколишньому середовищу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно в світі реєструється близько 25 мільйонів отруєнь пестицидами, що зумовлені порушеннями правил роботи з ними, неналежним транспортуванням та використанням.

Пестициди — токсичні речовини, які використовуються для боротьби зі шкідниками: бур'янами, комахами, гризунами, бактеріями тощо. Пестициди забруднюють довкілля, згубно впливаючи на людей. Вони здатні поширюватися в довкіллі на тисячі кілометрів, передаватися з грудним молоком матері дитині. Для пестицидів немає жодних бар'єрів і кордонів, і проблема їхнього негативного впливу стосується кожного з нас. Але хімічні засоби надають лише тимчасову допомогу, оскільки з часом сприяють виробленню стійкості до постійно застосовуваних засобів.

Це викликає необхідність використання нових, ще сильніших речовин, які паралельно посилюють негативний вплив на ґрунт, воду, повітря, якість продукції, на корисну флору і фауну, тим самим прискорюючи процес порушення біологічної рівноваги в природному середовищі.

   Щоб уникнути неприємних та небезпечних для здоров’я людини ситуацій які виникають при отруєнні пестицидами необхідно дотримуватись правил використання та дотримання регламентів застосування пестицидів (отрутохімікатів), а саме:                                                                                     

 - купуючи той чи інший препарат звертайте увагу чи має суб’єкт господарювання ліцензію на даний вид діяльності;

- перед початком робіт з пестицидами необхідно старанно ознайомитися з інструкцією із застосування цього хімічного препарату; 

- всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні   (18-22) години при мінімальних повітряних потоках;

- адміністрація господарств завчасно, але не пізніше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;

-  до всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами та забезпечені засобами індивідуального захисту (спеціальний одяг і спецвзуття, засоби захисту рук, органів дихання, зору);

- санітарний розрив від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту. Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с; 

- під час роботи з пестицидами забороняється вживати їжу та курити; 

- після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг.

 Згідно зі ст. 3 Закону України "Про пестициди і агрохімікати" основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов'язаної з пестицидами та агрохімікатами, є: пріоритетність збереження здоров'я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів, безпечність для здоров'я людини та навколишнього природного середовища під час їх виробництва, транспортування, зберігання, випробування і застосування за умови дотримання вимог, встановлених державними стандартами, санітарними нормами, регламентами та іншими нормативними документами.

Шановні громадяни, дотримуйтесь правил поводження з пестицидами, цим ми збережемо своє здоров’я та природу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних