Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Нікуліна Марія Петрівна.

Дата: 06.05.2020 15:39
Кількість переглядів: 338

Фото без опису

Нікуліна Марія Петрівна (08.04.1918р-25.11.2007р) Народилась в с. Довжик Золочівського району в багатодітній сім?ї. До війни закінчила Харківський медичний технікум, працювала в миргородській лікарні. В часи війни з Фінляндією була призвана до армії, лікувала поранених солдат. Коли закінчились бої повернулася до дому, а з початком Другої Світової війни пішла на фронт.

«Служити мені довелося в 335-му батальйоні аеродромного обслуговування (БАО), з раннього ранку наші літаки підіймалися в повітря, а я чергувала в санітарному автомобілі на старті. Раділа, коли на аеродром поверталися усі літаки, легко пораненим відразу надавала допомогу, а із серйозними пораненнями везла до санчастини. Наш БАО приймав участь в обороні Києва – там йшли запеклі бої і не завжди наші льотчики поверталися на базу. Чимало пілотів прилітало з пораненнями. Все далі і далі ми рухалися на захід, визволяючи Україну, Польщу і нарешті вступили до Німеччини. За Берлін йшли особливо запеклі бої, і все ж таки 2 травня 1945 р. над Рейхстагом здійснявся переможний прапор. Іншого дня я була біля цього лігва фашистів та розписалася на його стіні…» - згадувала Марія Петрівна. Демобілізувалася в званні лейтенанта медичної служби. Нагороджена двома орденами Вітчизняної війни, орденом Богдана Хмельницького та багатьма медалями.

Ми завжди будемо пам?ятати про подвиг нашої землячки!!!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних