Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

« Обережно! Отруйні гриби.»

Дата: 10.06.2020 09:07
Кількість переглядів: 1082

Фото без опису

 

Україна належить до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним.

Цього року  завдяки сприятливим погодним умовам раніше настав грибний сезон. Через дощову та теплу  погоду у лісі уже можна сміло "полювати" на гриби.

Однак щороку під час грибного сезону часто трапляються випадки отруєння грибам, а іноді й смерті. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду. Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації .

Симптоми отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Причому симптоми отруєння можуть з’явитися як уже через годину, так і через добу. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Основні причини отруєнь грибами:

• вживання отруйних грибів;

• неправильне приготування умовно їстівних грибів;

• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

 

Золочівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:

  • Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (організованих ринках, магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), – при наявності довідок ветеринарно-санітарної експертизи. Уникайте стихійних ринків;
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • Ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
  • Якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;
  • Намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
  • Якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;
  • При приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити;
  • Не вживайте та не пробуйте на смак сирі гриби;
  • Перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин, після чого воду злити. Тільки після цього можна продовжити варити або смажити гриби ;
  • Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин;
  • Не давайте грибів вагітним жінкам, дітям та людям похилого віку;
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
  • Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;

Увага! Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно викликайте  «Швидку медичну допомогу» та одночасно негайно промийте шлунок слабким соляним розчином або блідо-рожевим розчином марганцівки. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.

Пам'ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров'я, а інколи й своє власне життя і життя своєї родини.

Дотримуйтесь цих правил. Бережіть себе, своїх дітей, свою родину!

Будьте здорові!

Золочівське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних