« Обережно! Отруйні гриби.»
Україна належить до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним.
Цього року завдяки сприятливим погодним умовам раніше настав грибний сезон. Через дощову та теплу погоду у лісі уже можна сміло "полювати" на гриби.
Однак щороку під час грибного сезону часто трапляються випадки отруєння грибам, а іноді й смерті. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.
Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду. Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації .
Симптоми отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Причому симптоми отруєння можуть з’явитися як уже через годину, так і через добу. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Основні причини отруєнь грибами:
• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно їстівних грибів;
• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).
Золочівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:
- Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (організованих ринках, магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), – при наявності довідок ветеринарно-санітарної експертизи. Уникайте стихійних ринків;
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- Ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
- Якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;
- Намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
- Якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;
- При приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити;
- Не вживайте та не пробуйте на смак сирі гриби;
- Перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин, після чого воду злити. Тільки після цього можна продовжити варити або смажити гриби ;
- Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин;
- Не давайте грибів вагітним жінкам, дітям та людям похилого віку;
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
- Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;
Увага! Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно викликайте «Швидку медичну допомогу» та одночасно негайно промийте шлунок слабким соляним розчином або блідо-рожевим розчином марганцівки. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.
Пам'ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров'я, а інколи й своє власне життя і життя своєї родини.
Дотримуйтесь цих правил. Бережіть себе, своїх дітей, свою родину!
Будьте здорові!
Золочівське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Харківській області