Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Що треба знати пенсіонерам, що працюють.

Дата: 14.08.2020 08:40
Кількість переглядів: 232

         Розмір пенсії кожного пенсіонера визначають індивідуально з огляду на набутий ним страховий стаж і заробітну плату, з якої сплачено внески. Розмір призначеної пенсії переглядають (перераховують) за правилами, визначеними законодавством. Через кожні два роки пенсіонерам, які працювали після призначення пенсії, здійснюють перерахунки з урахуванням набутого страхового стажу або страхового стажу і заробітної плати (вибирають найвигідніший варіант). Крім того, такі пенсії «індексуються» за загально визначеними правилами.

         Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зобов’язує кожну застраховану особу повідомляти про зміни, зокрема щодо свого працевлаштування. Про такий обов’язок органи Пенсійного фонду повідомляють кожного пенсіонера в заяві, пам’ятці, які він підписує.

         Однією з підстав для перерахунку пенсій є зміна прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. Зазвичай таку зміну передбачено двічі на рік: у липні та грудні. Надбавки, доплати, підвищення, інші виплати, встановлені законодавством, переглядають (збільшують) у разі зміни прожиткового мінімуму незалежно від факту роботи пенсіонера. А от мінімальний розмір пенсій за віком, доплата за понаднормовий стаж, які також можуть залежати від прожиткового мінімуму, перераховують лише тим пенсіонерам, які не працюють. Окрім того, тільки непрацюючим пенсіонерам встановлюється надбавка на непрацездатних членів сім’ї.

         Саме з погляду визначення належного розміру пенсії має значення повідомлення про факт працевлаштування. Задля уникнення непорозумінь щодо розмірів пенсій переконливо рекомендуємо тим, хто має намір у період одержання пенсій вийти на роботу, негайно інформувати органи Пенсійного фонду про такий факт.

 

Золочівський сектор обслуговування громадян(сервісний центр) ГУПФУ в Харківській обасті

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних