Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

«Ботулізм!  Що варто про нього знати.

Дата: 26.05.2021 13:33
Кількість переглядів: 204

 

 

Фото без описуБотулізм – харчове отруєння, яке характеризується важким токсичним ураженням центральної нервової системи, летальність від якого сягає 20%.
      

Збудник – анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти – овочі, фрукти, зерно, м’ясо і т.д. Спори витримують кип’ятіння до 5 годин (при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються).

Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішою бактеріальною отрутою. Він не руйнується кишковим соком, а деякі його типи (токсин типу Е) навіть посилює свою дію. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,

- м’ясних та грибних консервів,

- консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином, або якщо сумніваєтесь у якості продуктів,

- ні в якому разі не купуйте на ринках та місцях продажу консерви, гриби, солену, копчену, в’ялену рибу, які виготовлені приватними особами в домашніх умовах

Після перших проявів захворювання слід негайно звернутись за медичною допомогою і ні в якому разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення хворих за медичною допомогою, коли захворювання переходить у важку ступінь. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби!

Перенесене захворювання не залишає імунітету до ботулізму.

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання і збереже ваше здоров'я і ваших близьких!

Будьте пильними, бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей!

 

 

Золочівське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних