A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Податкова інформує!

Дата: 18.06.2021 15:40
Кількість переглядів: 172

Фото без описуВідмова у наданні податкової знижки: як дізнатись платнику

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до п. п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 ПКУ.

На підставі даних, виключно зазначених у податкових деклараціях про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), посадовими особами у приміщенні контролюючого органу проводиться камеральна перевірка.

Разом з тим, на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Пунктом 76.1 ст. 76 ПКУ передбачено, що камеральна перевірка проводиться посадовими особами контролюючого органу без будь-якого спеціального рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) такого органу або направлення на її проведення. Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком. Згода платника податків на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов’язкова.

Відповідно до п. 76.2 ст. 76 ПКУ порядок оформлення результатів камеральної перевірки здійснюється відповідно до вимог ст. 86 ПКУ.

За результатами камеральної перевірки при встановленні порушень складається акт у двох примірниках, який підписується посадовими особами такого органу, які проводили перевірку, і після реєстрації у контролюючому органі вручається або надсилається для підписання протягом трьох робочих днів платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Водночас на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податків зобов’язані пред’являти документи, пов’язані з виникненням права на отримання податкової знижки, та підтверджувати необхідними документами відомості зазначені у податковій декларації.

У разі ненадходження протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту пояснень та документів, пов’язаних з виникненням права на отримання податкової знижки керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу приймається рішення про проведення документальної позапланової перевірки відповідно до п. 78.1 ст. 78 ПКУ, яке оформлюється наказом.

При виявленні перевіркою факту заниження (завищення) суми податкового зобов’язання контролюючими органами направляється податкове повідомлення-рішення платникам податків, відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 28.12.2015 №1204 «Про затвердження Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків» із змінами та доповненнями.

Таким чином, контролюючий орган повідомляє про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акту перевірки у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ та податкового повідомлення-рішення.

Перед виїздом за кордон на ПМЖ необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до податкової служби декларацію про майновий стан і доходи. Зробити це необхідно не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. Така вимога визначена статтею 179 Податкового кодексу України.

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми ПДФО і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Довідка видається безоплатно на підставі заяви платника податків про видачу довідки, за місцем податкового обліку.

Платникам податку – резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, довідка видається протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації та сплати належної суми податку.

З 1 червня платники єдиного податку І групи сплачують ЄСВ

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що нормами Закону України від 04.12.2020 року № 1072-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" передбачалися пільги для платників податків, зокрема для підприємців платників єдиного податку І групи.

Зокрема, платники єдиного податку І групи тимчасово звільнялися від сплати єдиного податку, а також від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску з грудня 2020 року по травень 2021 року включно.

При цьому вказаний період включається до страхового стажу підприємця, та вважається, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску.

Звертаємо увагу, що з 01 червня 2021 року для платників єдиного податку І групи відновлено обов’язок сплати єдиного податку та єдиного внеску за червень 2021 року.

Про зміну особистих даних потрібно повідомити податкову протягом місяця

 

Головне управління ДПС у Харківській області звертає увагу громадян, що вимогами ст.70 Податкового кодексу України визначено, що фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку в паспорті).

Інформувати контролюючі органи про такі зміни потрібно протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Отже, якщо змінилися особисті дані, наприклад: прізвище у зв’язку з одруженням чи місце проживання (податкова адреса) з моменту, коли отримали картку платника податків (ідентифікаційний номер), необхідно подати до податкової служби заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5 ДР.

Про зміну особистих даних податкову службу можна повідомити наступним чином:

- особисто або через законного представника за своєю податковою адресою (місцем проживання);

- через Електронний кабінет https://cabinet.tax.gov.ua.

Слід  відмітити, фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначену заяву особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

Про оподаткування доходу від продажу власної продукції тваринництва

 

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що ст. 165 Податкового кодексу України із змінами (далі – ПКУ)  визначено, в яких випадках доходи від продажу власної продукції тваринництва підлягають оподаткуванню.

Зокрема, при продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД – живих тварин, м'яса та їстівних субпродуктів, риби і ракоподібних, молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду тощо, дохід отриманий від такого продажу не є оподатковуваним доходом, якщо його сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. У 2021 році ця сума складає 300000 гривень (6000 грн х 50). Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізична особа зобов'язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва. Така довідка видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад за місцем проживання власника продукції тваринництва. У разі, коли довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Про РРО: дізнавайтеся більше

 

Заступник начальника Головного управління ДПС у Харківській області Ірина Сагайдак провела черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО.

Під час спілкування платникам були надані роз’яснення щодо запровадження нових правил використання РРО та ПРРО.

Зокрема, надійшло запитання, коли необхідно розпочати використовувати РРО підприємцю платнику єдиного податку у разі перевищення граничного рівня доходу.

Відповідаючи на запитання Ірина Сагайдак нагадала, що у разі перевищення обсягу доходів 200 мінімальних заробітних плат (встановленої на 1 січня податкового звітного року) платником єдиного податку другої – четвертої груп (фізичною особою – підприємцем) у календарному році, застосування РРО та/або програмного РРО є обов’язковим.

У 2021 році це 1 320 000 гривень.

Застосування РРО та/або ПРРО починається з першого числа місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.

Надалі використання РРО продовжується в усіх податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Слід відзначити, що «гарячі лінії» з відповідями на актуальні запитання платників податків викликають дедалі більшу зацікавленість.

І, враховуючи це, кожен четвер податківці відповідають на запитання щодо використання РРО та ПРРО.

Анонси таких подій розміщуються на офіційному субсайті «Територіальні органи ДПС у Харківській області» та на сторінках у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/tax.kharkiv

https://t.me/tax_service_kharkiv

https://cutt.ly/uz9gqeo.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних