A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Порядок розірвання шлюбу, коли подружжя має неповнолітніх дітей.  

Дата: 24.06.2021 09:43
Кількість переглядів: 1713

Фото без опису

У випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей шлюб може бути розірваний лише у судовому порядку.

За відсутності згоди щодо аліментів, способу виховання чи місця проживання дитини або небажання одного з подружжя подавати спільну заяву, розірвання шлюбу відбувається в загальному судовому порядку за позовом одного  подружжя  до іншого. Справи про розірвання шлюбу розглядаються районними, районними у містах, міськими та міськрайонними судами в порядку позовного провадження. За подання позовної заяви про розірвання шлюбу сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (в 2021 р. – 908,00 грн.).

Перешкодою для звернення до суду з позовом про розірвання шлюбу може бути вагітність дружини або строк до одного року після народження дитини.

За відсутності перешкод для звернення до суду, потрібно підготувати позовну заяву про розірвання шлюбу та зібрати наступні документи:

  1. оригінал(дублікат) свідоцтва про шлюб;
  2. копії свідоцтв про народження дітей;
  3. копію свого паспорта і ід.номера (за наявності, то і другого з подружжя);
  4. квитанцію про оплату судового збору.

Позовна заява про розірвання шлюбу викладається в письмовій формі і повинна відповідати вимогам цивілього процесуального кодексу України. В позовній заяві позивач викладає обставини, які на його думку унеможливлюють збереження шлюбу та просить розірвати шлюб.

Суддя, отримавши  позовну заяву підготовлену до вимог процесуального законодавства, призначає справу до розгляду з викликом сторін.

В процесі розгляду справи, суд з’ясовує   фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини та інші обставини життя подружжя.

Якщо судом буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечить хоча б інтересам одного з них чи інтересам їхніх дітей, –  постановляє рішення про розірвання шлюбу.

Шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Документом який підтверджує розірвання шлюбу судом є рішення в якому зазначено про набрання ним законної сили.

Рішення суду набирає чинності через місяць з моменту його проголошення або виготовлення повного тексту рішення, за умови, що на нього не подано апеляційну скаргу. За умови апеляційного оскарження, рішення суду вступає в законну силу в день проголошення свого рішення апеляційним судом.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Золочівського бюро правової допомоги, контактний телефон: (05764) 5-00-90, та за електронною адресою:  [email protected] . Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних