A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Додаткова відпустка на дітей: тривалість, порядок надання

Дата: 29.06.2021 11:14
Кількість переглядів: 5760

Право працівників на додаткову оплачувану відпустку на дітей визначено в ст. 182, 186  Кодексу  законів про працю України і ст. 19 Закону "Про відпустки". Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону "Про відпустки" додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, дитину-інваліда або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А I групи, є соціальною відпусткою.

Відповідно до ст. 19 Закону "Про відпустки" право на додаткову відпустку на дітей мають такі категорії працівників:

  • жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;
  • жінка, яка має дитину-інваліда віком до 18 років;
  • жінка, яка усиновила дитину віком до 18 років;
  • мати інваліда підгрупи А I групи;
  • одинока мати дитини віком до 18 років;
  • батько, який виховує дитину віком до 18 років без матері (в т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • батько інваліда підгрупи А I групи, який виховує його без матері (в т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особа, яка взяла під опіку дитину віком до 14 років;
  • особа, яка взяла під опіку дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи;
  • особа, яка визначена в установленому порядку як піклувальник дитини віком від 14 до 18 років;
  • один із прийомних батьків дитини віком до 18 років.

При визначенні підстав для отримання права на відпустку на дітей одна дитина може бути врахована кілька разів. Тобто якщо, наприклад, у матері є двоє дітей віком до 15 років і одна із них є інвалідом, то така мати має право на відпустку за двома підставами.

Тривалість додаткової відпустки батькам, які мають дітей, становить 10 календарних днів Святкові і неробочі дні в даному випадку не враховуються(тобто якщо на період відпустки на дітей припадають святкові та неробочі дні, відпустку продовжують на кількість таких днів, але водночас такі дні не оплачують).

При наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Додаткова відпустка надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини, до чи після. Працівник також не втрачає право на неї в році смерті дитини або досягнення нею граничного віку для її надання. Якщо працівник не скористався правом на додаткову відпустку в поточному році, він має право взяти її в наступному. Строків давності за таким видом відпусток не передбачено.

Право на додаткову відпустку виникає раз на рік і не залежить від відпрацьованого часу. Такі відпустки зазвичай не можуть бути поділені на частини. Але працівниця, яка має право на соціальну відпустку за двома підставами, може використати зазначену відпустку, наприклад, спочатку за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час за іншою підставою тривалістю 7 календарних днів.

На додаткову відпустку на дітей розповсюджується загальні права переносу або продовження відпусток відповідно до статті 11 Закону України «Про відпустки». Роботодавець не має права відкликати працівника із додаткової відпустки на дітей.

На додаткову відпустку на дітей мають право особи, які працюють за сумісництвом.

Виплата грошової компенсації за додаткову соціальну відпустку допускається лише при звільненні.

Перерахування суми компенсації за невикористані дні додаткової відпустки на дітей на нове підприємство у випадку звільнення за переведенням, не передбачено.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Золочівського бюро правової допомоги, контактний телефон: (05764) 5-00-90, та за електронною адресою:  [email protected] . Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних