Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

З 1 жовтня 2021року усі медичні установи України повністю перейшли на електронні лікарняні.

Дата: 01.11.2021 16:27
Кількість переглядів: 166

Більше інформації  за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/z-1-zhovtnya-2021-roku-usi-medychni-ustanovy-ukrayiny-povnistyu-perehodyat-na-elektronni-likarnyani/.

 

 Після запровадження електронного лікарняного лікарі будуть заповнювати менше документів, що заощаджуватиме їхній час. А пацієнту не треба пам’ятати повну назву компанії, де він працює, або її адресу — все автоматично потраплятиме до системи. Це важливо, адже людина після хвороби не контактуватиме з іншими громадянами, які прийшли в лікарню.

 

Що таке електронний лікарняний і як його оформлятимуть

Електронний лікарняний – це документ, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника.

Щоб оформити лікарняний потрібно:

Перше: звернутись до лікаря (Закладу охорони здоров’я). А далі розпочинається робота лікаря: він відкриває лікарняний лист в електронній системі і підписує його своїм електронним підписом. Це означає, що медпрацівник несе повну відповідальність за дані, які він туди вносить. Спроба їх підробити — наприклад, видати лікарняний людині, що не хворіла, — може призвести до позбавлення лікаря і навіть закладу медичної ліцензії. За цим стежитимуть робітники Фонду соціального страхування. Лікар обов’язково вносить до системи найменування роботодавця, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в Єдиному державному реєстрі, а тому працівник повинен знати податковий номер підприємства, на якому працює.

Друге: на підставі лікарського висновку в Реєстрі (який веде Пенсійний фонд України) формується запис з унікальним номером – єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності. І саме тепер можна вважати, що електронний листок непрацездатності створено – лікарняний вже є підставою для нарахування виплат. Працівник повинен повідомити свого роботодавця про те, що захворів і звернувся до лікарні за оформленням е-лікарняного.

Як будуть оплачувати електронні лікарняні

Електронний лікарняний є підставою для:

  • звільнення від виконання роботи;
  • оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;
  • призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Нараховувати компенсацію з тимчасової непрацездатності будуть протягом десяти днів з моменту закриття електронного лікарняного. Розмір виплат залишиться колишнім: від 50% до 100% середнього доходу застрахованої особи залежно від стажу, розмір допомоги з вагітності та пологах – 100% середнього доходу.

Як роботодавець зможе перевірити е-лікарняний співробітників

Працівник повинен будь-яким способом повідомити свого роботодавця про відкриття електронного лікарняного.

Щоби перевірити е-лікарняний, роботодавець або бухгалтер підприємства має зайти на портал Пенсійного фонду і за допомогою електронного підпису зайти в кабінет. В електронному кабінеті, в розділі «Електронний реєстр листків непрацездатності» можна буде отримати інформацію за допомогою податкового номеру фізичної особи працівника.

Чи дізнається роботодавець про діагноз працівника з е-лікарняного

Як стверджують у МОЗ, однозначна відповідь “ні”. Адже до Пенсійного фонду потрапить лише та інформація, яка необхідна для нарахування виплат, зокрема, причина непрацездатності, період тимчасової непрацездатності, а також лікар, який виписав е-лікарняний. Тож ні роботодавець, ні Пенсійний фонд не будуть володіти інформацією про діагноз працівника.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Золочівського бюро правової допомоги, який розташований за адресою: смт. Золочів, вул. 8 Березня, буд.3, контактний телефон: (05764) 5-00-90, та за електронною адресою:  [email protected] . Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової до мороги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати наш сайт – https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій – https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних