Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Конституційне право кожного на правову допомогу.

Дата: 28.06.2023 14:10
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

Відповідно до Конституції України забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Важливу роль у забезпеченні реалізації, захисту та охорони прав і свобод людини і громадянина в Україні відведено праву особи на правову

допомогу, закріпленому у статті 59 Конституції України.

Конституційне право кожного на правову допомогу за своєю суттю є гарантією реалізації, захисту та охорони інших прав і свобод людини і громадянина, і в цьому полягає його соціальна значимість.

Правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз’яснення, складення позовів і звернень, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах, захист від обвинувачення тощо. Вибір форми та суб’єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати. Право на правову допомогу – це гарантована державою можливість кожної особи отримати таку допомогу в обсязі та формах, визначених нею, незалежно від характеру правовідносин особи з іншими суб’єктами права.

           Часом бар’єром для відстоювання власних прав у суді може стати нестача коштів для залучення юриста чи адвоката. Люди з низьким доходом мають право на усі послуги системи безоплатної правової допомоги для вирішення будь-яких життєвих питань.

           Тож ці люди можуть отримати безоплатно послуги з представництва інтересів у судах, інших установах та перед іншими особами тощо.

          Фахівці системи безоплатної правової допомоги надають правову допомогу для вирішення різних життєвих питань, наприклад:

Описание: ◾Оскарження дій чи бездіяльності органів влади

Описание: ◾Оформлення чи перерахунку пенсії, інших соціальних виплат, пільг

Описание: ◾Виправлення помилок у нарахуваннях за комунальні послуги

Описание: ◾Визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням

Описание: ◾Розлучення, аліментів, спадщини та багатьох інших

           Можливість відстоювати свої права у суді може покращити якість життя людей з низьким доходом та забезпечити їхнє право на доступ до правосуддя.

          *Середньомісячний дохід вважається низьким, якщо не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (у червні 2023 року для працездатних людей — 5368 грн, для непрацездатних — 4186 грн).

             Система БПД працює, щоб кожен, хто потребує правової допомоги, міг безперешкодно її отримати. А завдяки розгалуженій мережі бюро правової допомоги в Україні правничі послуги доступні навіть для мешканців невеликих міст та селищ.

             Водночас у населених пунктах, де немає бюро правової допомоги, юристи організовують консультаційні пукти доступу до БПД.

             Якщо ж людина за станом здоров’я або через життєві обставини не може звернутися до бюро чи консультпункту – фахівці бюро нададуть їй адресну правову допомогу за місцем перебування.

           Адресу найближчого бюро правової допомоги можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/bpd_buro

           Якщо з різних причин ви зараз не можете звернутися до бюро правової допомоги, нагадаємо про інші сервіси системи БПД, за допомогою яких можна отримати допомогу юристів:

Описание: ▪️контактний центр системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні.

Нагадуємо, що правова допомога мешканцям громади надається сектором «Золочівськео бюро правової допомоги», з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 17:00 за адресою: смт. Золочів,  площа Слобожанська, буд. 3, 1 поверх (ліворуч), каб. 5. Контактний телефон: (066) 650-86-68 та електронна адреса:  [email protected].

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних