A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Порядок дій родини у разі зникнення Захисника за особливих обставин

Дата: 26.09.2023 13:08
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

Особою, яка зникла безвісти за особливих обставин, є особа, зникла безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України. Така особа має права та особливий статус, визначені законом. Близькі родичі та члени сім'ї мають право на отримання достовірних відомостей про місце перебування особи, зниклої безвісти за особливих обставин, обставини її

загибелі (смерті), місце поховання (якщо воно відоме).

У випадку тривалої втрати зв'язку із Захисником (3 дні і більше), варто зв'язатися з військовою частиною (гаряча лінія, безпосередній командир, командир частини) та дізнатися причину відсутності зв’язку із Захисником. Також збережіть номер телефону, з якого Захисник останній раз виходив на зв’язок з вами.

При отриманні усної інформації від безпосереднього командира, колег, командира частини, по гарячій лінії, що Захисник зник безвісті чи у випадку ситуації з постійною втратою зв'язку від 3 діб і більше, варто одразу

дізнатися подробиці останнього місця перебування Захисника, обставини ситуації, після чого пропав зв’язок, інформацію про координати, де був останній раз на зв'язку, за якими координатами був направлений і т.і.

По можливості, максимально точно з'ясуйте та зафіксуйте координати місця події, після якої було втрачено зв’язок із Захисником.

Встановіть зв’язок із територіальним центром комплектування та соціальної підтримки (в минулому - військкоматом), з якого була мобілізована особа, перевірте наявність/відсутність повідомлення від частини про підтвердження статусу Зниклого безвісти або зверніться до установи, організації, де служить Захисник (Головні Управління Національної поліції області, райвідділки національної поліції, обласні ГУ СБУ, ГУ ДСНС та інші).

В інтернеті є українські ресурси, які дають можливість самостійно виконати запити з проханням знайти особу. Посилання на ресурси нижче (клікайте та переходьте):

Наступним кроком родині загиблого Захисника потрібно подати заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин до відповідного територіального органу Національної поліції України. У заяві вказується максимально повна відома заявнику інформація щодо Захисника та його зникнення - всі відомі обставини щодо місця перебування, особливих прикмет (татуювання, шрами, пірсинг тощо), речей, які він міг би мати із собою (мобільний телефон, документи, прикраси) тощо. Також родичі захисника додатково мають здати біологічні зразки для порівняння ДНК-профілів.

            Заяву в Національну поліцію можна подати письмово, безпосередньо у відділку поліції (оптимальний варіант); зателефонувавши на гарячу лінію: 0 800 212 151; надіславши лист на електронну пошту: [email protected]; скориставшись чат-ботом: https://t.me/poshuk_znyklyh .

Зафіксуйте реєстраційний номер заяви в ЄО. Після направлення заяви потрібно отримати витяг з ЄРДР (відповідно до ст. 60 КПК України), де безпосередньо буде зазначено ПІБ слідчого по справі.

Протягом 24 годин після отримання заяви Уповноваженим від Національної поліції

України, відомості, зазначені у заяві про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, підлягають внесенню до Єдиного реєстру осіб зниклих безвісти за особливих обставин..

            Якщо поліцією встановлюється факт, що Захисник перебуває в полоні, або заручниках, або є докази смерті – тоді поліція передає за підслідністю цю справу до СБУ для продовження проведення досудового розслідування. Родині варто звернутися до СБУ, щоб дізнатися контакти слідчого у справі, аби комунікувати надалі з ним.

Додатково родина загиблого може звернутися до Робочої Групи Ради ООН з прав людини з питань насильницьких, або недобровільних зникнень (далі -Робоча група РПЛ). Є практика, коли Родини Захисників отримують інформацію від Робочої групи РПЛ про полон
вашого Захисника. Відповідно, із копіями направлених вам документів, ви можете звертатися до МКЧХ з метою підтвердження статусу полону в російської сторони.
Також для негайного початку пошуку Захисника необхідно надати інформацію про ситуацію,
заповнивши анкети в:

  • Червоний хрест (МКЧХ) - при наявності, додати документи, які отримали від Робочої групи РПЛ;
  • Уповноваженому з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;
  • Національне інформаційне бюро;
  • інші організації.

Переконайтеся, що вказана особа наявна в базах пошуку зниклих безвісти цих організацій. У подальшому необхідно відслідковувати самостійно будь-які зміни в ситуації за допомогою моніторингу інтернет простору, контакту з військовою частиною, іншими доступними способами. При будь-яких змінах, появі нової інформації - слід невідкладно

надавати уточнення у вказані організації.

Система БПД надає правову підтримку близьким родичам  зниклих безвісти.

    - Пояснимо, що робити та куди звертатися, щоб відшукати зниклих.

   - Надамо контакти необхідних інституцій, які займаються пошуком зниклих та обміном військовополонених.

 - Проконсультуємо щодо прав, пільг та соціальних гарантій для членів сімей зниклих безвісти та полонених та алгоритму дій для їх отримання.

      Допоможемо скласти:

  • звернення до державних установ, правоохоронних органів та органів військового управління;
  • документи для оскарження дій державних органів у судовому порядку.  Ця послуга, а також, за потреби, представництво у суді, надається категоріям громадян, що визначені у ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», зокрема людям з низьким доходом, ВПО. Уточнити право на послугу можна у контакт-центрі.

      Звернутися по правову допомогу можна телефоном, онлайн або особисто прийти в бюро.

  • Щоб отримати усну консультацію, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Контактний центр працює в будні з 8:00 до 18:00.
  • https://t.me/+380677213103 (безкоштовні дзвінки з мобільного застосунку Telegram)
  • Якщо вам зручно отримати правничу допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот https://t.me/LegalAidUkraineBot
  • Або звертайтеся до найближчого бюро правової допомоги: https://bit.ly/bpd_buro

За інформацією Золочівського бюро

правової допомоги Харківського МЦ

з надання БВПД.

           

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних