A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золочівська громада
Харківська область, Богодухівський район

Алгоритм дій щодо встановлення батьківства

Дата: 21.02.2024 11:36
Кількість переглядів: 25

 

Фото без опису

Часто батьки з різних причин вчасно не оформлюють батьківство щодо власної дитини. Сина чи доньку записують за прізвищем матері. Як наслідок – дитина позбавлена можливості отримувати визначені законом виплати та пільги, повʼязані зі статусом батька, зокрема й після його смерті.

Чому важливо юридично визнавати батьківство
Юридичне оформлення батьківства має важливе значення як для самої дитини, так і для її батьків.

Зокрема, встановлений відповідно до закону факт батьківства зумовлює низку юридичних наслідків, як от:

- обовʼязок батька утримувати дитину до повноліття (за певних обставин довше);
право дитини на соціальне забезпечення, якщо батько має спеціальний статус, пов’язаний з трудовою діяльністю (наприклад, батько є військовослужбовцем, поліцейським тощо);

- право дитини на соціальне і пенсійне забезпечення у разі смерті чи загибелі батька, в тому числі й у разі загибелі батька, який є військовослужбовцем, що загинув під час виконання військового обов’язку;

- право дитини на спадкування після смерті батька.

Існує декілька способів розвʼязати питання, щодо порядку встановлення батьківства, якщо при народженні дитину записали за прізвищем матері. Усе залежить від обставин.

У випадку якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі, але чоловік визнає батьківствопитання вирішується в позасудовому порядку.

Тобто, якщо батьки дитини офіційно не одружені, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження жінкою дитини та за заявою матері й батька дитини. А походження дитини від батька – за заявою жінки та чоловіка. Таку заяву можна подавати як до, так і після народження дитини, до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

 Алгоритм дій:

 Для цього треба звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) і подати спільну заяву про визнання батьківства та визначення прізвища, імені та по батькові дитини для внесення відомостей про батька дитини до Державного реєстру актів цивільного стану.

Окрім заяви, до органу ДРАЦС батьки подають паспорт громадянина України або паспорт громадянина іншої держави (у разі, якщо хтось із батьків є іноземцем).

У випадку, коли мати та батько дитини не перебувають у шлюбі й в добровільному порядку батько дитини не визнав батьківство, походження дитини від батька визначається за рішенням суду (стаття 125 Сімейного кодексу України). Такий порядок встановлення батьківства застосовують і тоді, коли батько помер чи загинув, зокрема на війні, не визнавши за життя свого батьківства щодо дитини.

Алгоритм дій

Для юридичного оформлення батьківства в судовому порядку, матері дитини потрібно звернутися до суду з позовною заявою про визнання батьківства батьком дитини. Щоб довести батьківство після смерті батька, необхідно також звертатися із заявою до суду.

 Щоб довести в суді невизнане батьківство, необхідні докази. Це насамперед документи, які підтверджують факт народження дитини, факт проживання осіб однією сім’єю без реєстрації шлюбу, результати судової генетично-молекулярної експертизи, показання свідків.

Процедура визнання батьківства і процедура встановлення факту батьківства у суді у разі смерті батька займе певний час та потребуватиме коштів, адже доведеться сплатити витрати, пов’язані з розглядом справи, та судові витрати

За більш детальною інформацією та з будь-яких інших юридичних питань мешканці громади можуть звертатися до Золочівського бюро правової допомоги, з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 17:00 за адресою: смт. Золочів,  площа Слобожанська, буд. 3, 1 поверх (ліворуч),   каб. 6.  Контактний телефон: (066) 650-86-68 та електронна адреса:  [email protected].

Окрім цього, в Україні діє Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

            Звернутися по правову допомогу можна телефоном, онлайн або особисто прийти в бюро.

  • Щоб отримати усну консультацію, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Контактний центр працює в будні з 8:00 до 18:00.
  • https://t.me/+380677213103 (безкоштовні дзвінки з мобільного за стосунку Telegram)
  • Якщо вам зручно отримати правничу допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот https://t.me/LegalAidUkraineBot
  • Або звертайтеся до найближчого бюро правової допомоги: https://bit.ly/bpd_buro

За інформацією Золочівського бюро

правової допомоги Харківського МЦ

з надання БВПД.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних